Machinarium Released

Ivan

cover_1280x800

След като през февруари се появиха първите превюта на Играта Мachinarium на чешкото студио Amanita Design, съм особено ентусиазиран да кажа, че играта е най-накрая e завършена и е вече в продажба.
Затова директно ви препоръчвам да опитате демо-то в сайта на играта, като посетите този адрес http://machinarium.com .

Следва кратичко резюме за онези, който все още не са отишли директно на посочената страница, както и изключително пристрастни разсъждения, които се въртят в главата ми.

Играта е съвсем сериозен 2D Point and Click Adventure със страхотна атмосфера,  направен изцяло с помощта на Flash и изпълнен в духа напредишните няколко игри, създадени от Amanita.

Ако сте играли някоя от частите на Samorost, значи знете, че веднага след стартирането на играта от монитора ви ще се излее изключително bizarre атмосфера с невероятен дизайн и саунд.
Ще поемете ролята на малко безименно роботче, изхвърлено на сметището от лятящ боклуджийски кораб, което ще се нуждае от помощта ви, за да открие пътя си обратно към цивилизацията.
Главните ми впечатления от Мachinarium и  Samorost са, че всъщност те са в по-голяма степен алтернативно анимиционно кино, направено с европейски вкус, отколокото обикновени флаш игри.

Колко е нужно, за да бъде една игра/филм/анимация изключителна и съдържателна?

Миналата седмица преслушах отново едно интервю с Лорн Ланинг за conceptart.org, в което той казва така:
“Най-интересните неща във видео игрите не се случват там, където ги очакваме, а там, където не ги очакваме. Случват се с двама души в гараж, които се опитват да създадат MMO.”

Amanita Design едва ли се помещава в гараж. Рискът обаче да правиш продукт, независим от някоя от големите фабрики за пари, ако не те направи безумно богат, то поне със сигурност ще ти даде възможността да изразяваш свободно собствените си идеи по начин, който никой не би ти поволил, ако задължително иска да спечели от теб.

Е, екипът на Amanita знае как да изразява себе си, аз пък знам как да пляскам с ръчички.

IBerov

p.s.
Приемам предложения как да съкратя предпоследното изречение, … да онова дългото.


Leave a Reply

Enter this code