Giger Revealed DVD Review

Ivan

Невероятно е, ощипах се и не сънувам!

В седмицата след рожденият ден на Гигър  в сайтът giger-dvd.com редом със симпатичниното жълто бутонче “buy now” се появи и така дългоочакваната от мен новина, че документалният DVD филм Giger Revealed освен достъпен в Чехия (година по-рано) вече може свободно да бъде закупен и от останалта част на света.

Continue reading ще ви даде пълен опис на съдържанието + някой лични впечетления.

След 3 седмици прерипетии по доставката вече официално мога да се похваля с потвърждението на Дейвид Ян (сценарист, режисьор и продуцент), че момента държа в ръцете си първото копие от Giger Revealed,  изпратено в България.
Иде ми да застеля земята с лешници и да се търкалям гол върху им, докато не се превърнат на брашно.(Ах колко съм го сънувал този момент.)

Кратка предистория.
Филмът е продукция на чешкото студио Deep Side Production. Сценарист, режисьор и също така и продуцент е  Дейвид Ян -- приятел на Гигър и помощник в ателието му в Швейцария.
Работата по DVDто започва през 2004 година и продължава до началото на 2009 година. Поради една или друга причина, тогава DVD-то стана достъпно единствено в Чехия. Година по-късно, както вече стана ясно -- обновено и напомпано с около час допълнителна материали, то вече може да намери заслуженото си място в колекцията на всеки заклет Гигър фен по целият свят

Какво има вътре…
Двд-то пристига в луксозна двойна обложка…  не разбирам какво значи луксозна обложка, но потвърждавам че е яка и със сигурност няма да се разпадне. Приятна е на пипане и на мирисане. Идеята за дизайна и е много добра. Първото нещо, което ще видите, докато измъквате втората кутийката ще е окото на художникът -- впило поглед във вас. Аз го приемам като предупреждение да си вържа гащите. (И аз наистина ги връзвам).

Продължителноста на цялото DVD е 144 минути.
Форматът е PAL 16:9 -- Ама много се радвам, когато ми се отдава възможност да размахам пръст срещу атлантическият океан. Съдържанието на ДВД-то си е чиста европейска работа и като такава  е лишена от лъскав индустриален американизъм.
Интервютата се провеждат на Английски или Немски, субтитри има на 6 езика -- Чешки, Немски, Английски, Френски, Италиански и Испански.
Озвучаването е 5,1 DTS, Dolby Digital, Stereo

Към съдържанието:

HR GIGER REVЕАLED
Това е основният документален филм на дискът. Продължителноста му е 52 минути. Певобладават интервюта с приятели, познати и фенове на Гигър. Музиканти, художници, психиатри и прочие. Пълният списък ще намерите тук. (Не, хм Джонатан Дейвис отсъства за съжаление.)
Във филмът няма някаква биографична информация, ако изключим споменаването на отделни моменти от живота на Гигър. Това ме изненада макар че не е някакъв съществен минус. Все пак тази информация можете да прочетете и в уикипедия, за разлика от това да чуете впечатленията на съвремениците на Гигър за него. Иначе вероятно такъв филм че бъде направен някога от някого, ако това е утеха, но няма да го намерите тук.

ART IN MOTION
Това е втората значима част от ДВД-то. Продължителноста и е 33 минути.
Представлява поредица от 3д проекции на някой от най-известните картини на Гигър, някой от които имат значително движение в себе си, освен това на камерата.
Определено най-впечатлен останах от поредицата картини Victory. Тези няколко картини са се загнездили в главата ми от много време и всеки път когато ги погледна не мога да откъсна очи от това червено. Можете да видите фрагменти от тази част в трейлъра най-долу.
Ако се сдобиете с Филмът и изчакате титрите в тази част да свършат в краят ще видите и още нещо за което млъквам.

HOME MADE
Ето това е злато.
Тук можете да видите Гигър в неговотo ежедневие, съвсем неангажиращо и абсолютно свободно. “He’s a jolly person.” казва Ян в друго интервю. И както изглежда е такъв.
Уникални кадри наистина, страшно съм впечатлено от тази част. 15минути продължителност.

BONUS
Може да ви е интересно да разгледате сторибордът на ДВД-то, който можете да свалите свободно от тази връзка.
Ако го прочетете ще забележите, че доста неща са отпаднали, някой са били заменени с други.

Най-осезаемо за мен е липсата на Giger’s Necronomicon -- 16 минутен филм от 1975г, който се опитвам да открия от много време насам. Тайно съм се надавял и да видя Pasagen от 1972г., макар и да не е бил обявяван като бонус.
Отпаднали са също така Private photo album (галерия с лични снимки) и Biography (вероятно текстова част с житието на Гигър)

Но хей, за сметка на това ако сте погледнали скрийншота по-горе трябва да знаете, че на тяхно място са се появили достатъчно много нови неща, който не са били обещавани.
High and Heimkiller 1967г -- Продължителноста му е 11 мин. Това всъщност е първият филм, който въобще е засниман с участието на Гигър.  Режисиран е от него и е продуциран заедно с F.M. Murrer, който прави Swiss Made година по-късно. Swiss Made е фантастичен филм в които Гигър прави първият си филмов дизайн на извънземно създание -- биомеханоид с камера вместо глава. Филмът е 45 минутен, не присъства в диска и никога не съм го виждал.
The Second Celebration of the Four 1977 -- 5 минути. Щастлива класика, радвам се че са го оставили. Предупреждавам, че е и доста фрустриращо филмче. Обзалагам се че ще ви заболи глава от музиката.
Sex, Drugs and Giger 1992 -- 16 минутна анимация базирана на творби на художника.
Walking with Giger 2000 -- 4 минутен клип, който се оказа доста интересен за мен, макар и да не съм сигурен какво точно трябва да представлява. За всеки случай ми направи впечатление.
HR Giger DVD Documentary pilot -- 5минутно промо на дискът, направено през 2003 година.
HRG Paris Exebition -- 8 минутен клип от изложба на Гигър в Париж. (Камерата доста се клати, малко е хаотично)
HR Giger DVD Official TRailer -- Официалният 4минутен трейлър на ДВД-то
Stanislav Groff Full Interview 2005 -- Това вероятно е бонус към бонусът, тъй като не е описан в съдържанието нито пък в сайтът. Както се разбира това е пълното интервю със Станислав Гроф -- психиатър, вероятно известен, нямам идея. Част от интервюто е включена в основният филм.

Това е то не знам какво да пиша друго.

DVD-то може да бъде поръчано от WWW.HRGIGERDVD.COM чрез Paypal срещу 34 евро.

WWW.HRGIGER.COM
WWW.HRGIGERDVD.COM
WWW.DEEPSIDE.CZ

IBerov


Leave a Reply

Enter this code