Burgas Sand Fest 2010 – Пясък и Вода.

Ivan

Мина повече от месец от откриването на пясъчния фестивал в Бургас, а аз не съм обелил и дума.

Работата по фестивала започна на 18 юни и трябваше да приключи до първи юли, темата тази година бе цирк.
На пръв поглед ми изглеждаше доста тясна, но както се оказа след няоколко часа мислене, това въобще не е така. Разбира се това ми мнение се затвърди и след първите няколко дни на проекта.

Артистите тази година в общи линии са същите с няколко изключения и няколко нови имена.

Следва, надявам се възможно най-пълен списък на всички участващи:
Владимир Кураев, Анатолий Лунин, Николай, Сергей Теселбровски, Андрей Важинский, Педро Мира, Улдис Заринс, Куба, Сандис Кондратс, Сю Макгрю.
От България сме ние, братята Берови ( :P ), Ани и Георги Златеви, Живко Дончев и Явор Пенев, Петър Петров, Огнян Петков, Атанас Стоянов, Любо Коцев, Даниел ???.

Фигурата, която направихме тази година, е тази на изплашен магьосник, скочил върху втрещен от ужас слон. Заекът, който обикновено е просто реквизит, е излязъл от шапката, държейки револвер в ръка.
(Хм, предното изречение ми звучи като ученическа задача “описание по картинка”. Няма да го коригирам.)
Определено съм по-доволен от работата ни тази година в сравнение с предишната. В композицията присъстват не 4, а общо 6 различни персонажа, всеки от които е със собствена муцуна и излъчване. Работата по целият проект беше значително по-разнообразна от миналата година, което беше добре дошло. Аз и прасета много харесвам, но не и в такива количества ;) .

Пристрастни мнения относно работата на колегите.
Няколко реда за нещата, които според мен тази година обират точките.
На първо място, работата на българските артисти тази година ми харесва дори повече от тази на чужденците.
Хипопотамът на Ани и Жоро ми събра очите, централната фигура на Даниел си остана там след всичките проливни дъждове по време на проекта и за мен си е някакво инженерно постижение. Надявам се, че последвалите дъждове не са успели да я повредят. Групата клоуни на Наско и Любо също ме кефи ужасно много.
От чуждестранните скулптури, отново разбира се, изпъква Куба с неговия мечок на мотоциклет, налазен от нахални маймуни и клоуните-джудженца на Сергей.
Препоръчвам на всеки, който има възможност да се отбие в Бургас (мхм, особено покрай предстоящия музикален фестивал), да не пропуска възможността да отиде и да разгледа пясъчните творби и на живо. Аз поне смятам това да направя.

Заключение.
Разбира се, всеки знае, че последните месец-два бяха необичайно дъждовни. През десетте и повече дни работа, времето упорите се опитваше да ни усложнява работата и доста често успяваше. Крайният резултат обаче е вече налице, макар и с известно забавяне. Нещата са завършени и колелото продължава да се върти. Треперенето над фигурите и неспокойното очакване са свършили и от тях специално за мен остават приключенски спомени за джвакане в кални локви  и позитивно настроение.

Това, на което можем да се надявам занапред, са слънчеви и благосклонни дни.

IBerov


Leave a Reply

Enter this code