3 Инспириращи лекции от 3 забележителни личности

Ivan

Тези дни се културизирах по малко и предпочетох вместо да слушам музика, докато работя, да послушам това и онова, което да обогати и бездруго необятната съкровищница на моята душевност.

В резултат на това се разрових из старите архиви от впечетления и реших да извадя от там 3 от най-впечетляващите не екшън ориентирани видеота, за който можах да се сетя.

Както заглавието подсказва, това са 3 наистина инспириращи лекций, които ако си позволите да изслушате надявам се ще преобърнат нещо във вас, така както са го преобърнали и в мен.

№1 Lorne Lanning Revelations:  interview for Conceptart. org

Odd, but fact.
Всъщност първата лекция е повече интервю. Все пак то остана най-отгоре в класацията ми поради качеството на съдържанието си.

Лорн Ланининг е човекът, стоящ зад Oddworld Inhabitants -- компанията създала игрите от поредицата Oddworld -- Abe’s Addysee, Abe’s Exoddus, Munch Oddysee и Stranger’s Wrath.

Интервюто е проведено от представител на Concept Art org и продължава около 40 минути. През това време можете да се запознаете с вижданията на Лорн Ланинг по отношение на изкуството, културата и вдъхновението днес. Изключително зареждащ и съдържателен разговор.

Това, което ми прави дълбоко впечатление от общото ми наблюдение около този човек е че той в действителност е поставил вижданията и идеалите си по отношение на работата си над всичко. Лорн Ланинг продължава да говори за работата си със същата страст и блясък в очите, който съм улавял в първите интервюта, който съм гледал преди повече от десет години по Дискавъри ченъл.
Невероятно харизматична личност със сигурност.

№2 Peter Chung: Visual Literacy & Experiencing Animation

Питър Чунг е аниматорът създал Aeon Flux във всеки аспект който можете да се досетите. Ако не сте запознати с тази поредица, то е невъзможно да не сте гледали Matriculated (сегмент от Animatrix), най малкото, заради популярноста на поредицата.
Ето ви хапка, която ме помита всеки път щом си я представя -- този човек е работил по интро анимацията на “Костенурките Нинджа” от 1987 година. А-а-а-а-а-а-а-а!

Това вече е истинска лекция, изнесена в университетът по Изкуства и Дизайн в Мичигън през 2006 година. Продължителноста и е час и половина.

Както изглежда Питър Чунг е доста стеснителен и вероятно затворен човек. Лекцията касае специфичните визуални средства за изразяване в киното като медия според Чунг. Неговите разсъждения за предимствата и свободата да представяш идеите си посредством анимацията пред игралното кино.

Нещо и от мен.
Всеки един от епизодите на Aeon Flux буквално е спирал дъхът ми и ме е оставял със зяпната уста. Сюреализъм ли бе да го опишеш.
Ако сте гледали някой от тях трябва да сте наясно че този човек притежава наистина абстрактен начин на мислене и уникален графичен стил. (Според уикипедиа се нарича progressive animation).
Нещото, което е изключително просто и неразбираемо за мен е как е възможно да схванеш какво всъщност се случва на екрана и да не си способен да го обясниш с думи, така че да звучи смислено?!

№3 Douglas Adams: Parrots, the universe and everything

Дъглас Адамс, светът обедня без теб.

Затагайте хавлийте.
Лекцията е заснета в Университетът Санта Барбара, Калифорния и продължава час и половина.
Това е една от последните публични появи на Дъглас Адамс и затова считам тези кадри за изключителен шанс да погледна отблизо човекът, който без грам колебание даде отговорът на въпросът за животът, вселената и всичко останало.
Скоро след провеждането на това мероприятие той почива от стрдечен удар на 49 годишна възраст.
Бъдете внимателни докато я слушате, защото този човек има какво да каже и е като за последно.

Темата е предимно екологична, но засяга някой аспекти от поведението на животните и хората, който са се оформили в процесите на естественото ни развитие от древноста до днес. Неща, който определят стратегиите ни за оцеляване и които при нас специално са дали живот на най-арогантното и хлъзгаво нещо в природата -- човешкото ЕГО.

Адамс ще ви разкаже за впеатленията си от пътешествията си в началото на 90сете в търсене на някой застрашени животински видове по света. По това време той пише Last Chance to See (1990), от която на моменти зачита определени пасажи. (Не знам дали книгата е превеждана в България).

Типично за него в повечето време той ще ви държи в добро настроение и ще ви разсмива, дори и когато не казва абсолютно нищо. И дори и в началото да не ви е ясно какво има за цел да ви каже, докато комедията царува, малко по-малко пъзелчето ще се подреди пред вас и краят ще ви умисли и дори натъжи.

I Berov


Leave a Reply

Enter this code